ZO KIES JE DE PERFECTE HOCKEYSTICK

Hockeysticks zijn er in allerlei soorten en maten. De juiste vinden is dus niet altijd even makkelijk. Om er voor te zorgen dat jij met de perfecte stick het veld op stapt, leggen we in dit artikel uit waar je allemaal op moet letten tijdens de aankoop van een nieuwe hockeystick.

DE MAAT VAN DE HOCKEYSTICK BEPALEN

Allereerst is de lengte van de stick belangrijk. Met een te lange stick ligt de bal te ver voor je uit en pakt de tegenstander hem makkelijk van je af. Met een te korte stick sta je krom, waardoor je geen overzicht op het veld hebt. Ga met je voeten naast elkaar staan en meet vanaf de heup recht naar beneden tot de grond en deel dit getal door 2,54. De uitkomst hiervan is de lengtemaat die je nodig hebt. Of zie direct in dit handige maattabel welke maat hockeystick je nodig hebt.

DE KROMMING VAN DE STICK

Een hockeystick is nooit helemaal recht, maar loopt altijd een beetje krom. De ene stick loopt net iets krommer dan de ander. Het hoogste punt van de kromming varieert van 16 mm tot 25 mm. Maar ook het punt waarop de kromming begint, is van belang. Dit beïnvloedt namelijk de manier van spelen. Er zijn drie soorten krommingen: de low/standard bow, pro bow en ultimate bow.

Low-Bow de sticks die beginnen met cijfer 2. en 4.

Hockeysticks met een low-bow kromming zijn sticks voor spelers die de 3D spel eigenschappen willen benaderen. Door de kromming onder in de stick is het makkelijker onder de bal te komen, waardoor de bal makkelijker gelift kan worden in een actie of pass. Daarnaast is doordat de haak meer naar binnen staat de bal makkelijker te controleren bij het dribbelen. Wat wel belangrijk is bij een low-bow stick is dat je de slagtechniek iets dient aanpassen, doordat de haak meer onder de bal komt kan je sneller de bal omhoog slaan.

Mid-bow de sticks die beginnen met een cijfer 3.

De mid-bow kromming is de meest gangbare kromming, deze stick is uitermate geschikt voor een startende hockeyer of een hockeyer die meer de focus op zijn passing legt. Door de minimale kromming kan er een gerichte strakke pass gegeven worden en zijn ballen het makkelijkst te stoppen.

DE STIJFHEID VAN DE STICK

Een hockeystick wordt gemaakt van drie soorten materialen:  carbon, glasfiber en aramide. De samenstelling van de materialen bepaalt hoe stijf of flexibel de stick is. Hoe meer carbon er in de stick zit, hoe stijver de stick is. Hierdoor krijgt de bal meer snelheid mee, ideaal wanneer je bijvoorbeeld een lange bal vanuit achter naar de spits wilt slaan. Glasfiber maakt de stick soepeler. Hoe meer glasfiber er in de stick zit, hoe soepeler hij is. Hierdoor verlies je slagkracht, maar maak je wel makkelijker een actie. Ideaal voor een aanvallende speler, zoals een middenvelder of aanvaller. Aramide zorgt er voor dat je de trilling in de stick minder voelt wanneer je slaat en het maakt de stick iets minder stug. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een stick die niet super stijf is, maar ook niet te flexibel. Dit wordt een allround stick genoemd. Hierdoor behoud je de slagkracht en dribbel je ook makkelijk over het veld heen.

HET GEWICHT

Naast de stijfheid van de stick bepaalt ook het gewicht hoe hard je slaat. Een medium stick weegt tussen 625 gram en 590 gram. Dit is veruit de zwaarste soort stick en wordt vaak door verdedigers gebruikt. Een light stick weegt tussen 590 gram en 550 gram. De meeste spelers spelen met deze stick, omdat hij voor iedere soort speler geschikt is. Een extra light stick weegt tussen 550 gram en 520 gram en een extra extra light stick weegt tussen 520 gram en 475 gram. Deze sticks worden vaak gebruikt door spelers die graag acties maken en door kinderen. De keuze voor een extra light of extra extra light stick is dus afhankelijk van wat jij fijn vindt, omdat ze beide voor dezelfde type speler geschikt zijn.

Welke stick het beste bij je past, is dus afhankelijk van jouw speelstijl, lengte en persoonlijke voorkeuren. Met de bovenstaande uitleg over de verschillende onderdelen weet je precies hoe jouw ideale stick samengesteld moet zijn.